Cele mai accesibile modalitati de promovare pentru o firma de contabilitate

Cateva sfaturi utile in promovarea unei firme de contabilitate sunt oferite de Eva Lazar, consultant in promovare si co-proprietar al agentiei de marketing online Netring (netring.ro). Are studii de psihologie, resurse umane si comunicare, marketing digital si peste 20 de ani de experienta in derularea proiectelor de promovare in companii mici, medii si multinationale.

Antreprenorii isi aleg firmele de contabilitate pe baza de recomandari de la prieteni si cunostinte, adica pe fond de incredere si pret.  Acelasi lucru este valabil si online: esti ales in functie de increderea pe care o insufla prezenta online, respectiv un criteriu important sunt si preturile afisate. La care se mai adauga si profesionalismul companiei, expertiza, competentele de care dispune.

In Google sunt intre 100 si 1000 de cautari medii pe luna dupa „servicii de contabilitate”, respectiv dupa „firma de contabilitate”. Pe langa asta sunt multe cautari si pe combinatia de „contabilitate + denumire oras”. Utilizatorul care cauta atat de specific de obicei are deja decizia luata de a angaja o firma de contabilitate. Ce poti face sa fii printre paginile de web servite de Google pentru astfel de cautari?

Site de prezentare

In primul rand trebuie sa existe un site de prezentare. Un astfel de site este cartea de vizita online a companiei si iti poate aduce prospecti care cauta servicii de contabilitate si se documenteaza online.

Ce inseamna crearea unui site?

  1. Domeniu

Primul pas este achizitionarea domeniului pe care va functiona site-ul, acest domeniu.ro se achizitioneaza de la ROTLD pentru un an si are un cost in jur de 12 dolari. De retinut ca domeniul si numele firmei in mod ideal ar trebui sa fie aceleasi, sau chiar daca nu sunt, iar firma are un nume comercial in raporturile administrative si o alta denumire cumparata pentru site sub nicio forma sa nu achizitionati un domeniu care este identic cu numele unei alte firme. Va prezint pe scurt un caz concret in care clientul a inregistrat un nume de marca, iar pentru acelasi nume de marca exista deja un domeniu folosit de un magazin online. Va dati seama ca promovarea produsului in online ar fi directionat traficul catre cealalta firma, fara ca clientul sa beneficieze de investitia sa.

  • Hosting

Pe langa domeniu o sa fie nevoie si de hosting, acesta incepe de la 20-30 dolari pe an pentru un site de prezentare care nu necesita o capacitate mare de stocare pentru poze, video, etc.

  • Design site

Site-ul de prezentare este o investitie in viitor: are nevoie de un design atragator. Acesta se poate achizitiona incepand de la 60 dolari in sus si se poate adapta la serviciile oferite de firma. Se poate lucra si cu un web designer pentru un design unic – in acest caz costurile sunt mai mari -, este necesar sa punctam aici ca aveti nevoie de un web designer si nu de orice fel de designer pentru a va asigura ca vizitatorii site-ului vor avea o experienta placuta de navigare si vor gasi informatiile la maxim 2 click-uri distanta.

  • Continut

Structura unui site trebuie sa contina urmatoarele informatii:

  • Homepage din care reiese la prima vedere despre ce companie este vorba
  • Avantajele comerciale sau elementele care diferentiaza serviciile oferite de firma de celelalte firme care ofera aceleasi servicii
  • Testimoniale privind colaborarea cu alte companii
  • Studii de caz despre eventuale proiecte interesante si de referinta
  • Pagina separata pentru fiecare serviciu oferit: evidente contabile, consultanta, infiintari firme, etc.
  • Prezentarea companiei pentru a proba expertiza si profesionalismul echipei
  • Sectiune de blog cu articole din domeniul contabilitatii
  • Date de contact si formular de mesaj
  • Oferte, promotii: oamenilor, chiar daca cauta pentru firma lor le plac ofertele, promotiile, gratuitatile, de aceea recomand sa existe o sectiune de acest fel in care sa aveti o oferta sau o promotie in derulare. Sa aveti pregatit un ebook despre conturile contabile, de exemplu, care reprezinta un material util pentru orice antreprenor.
  • Intretinerea site-ului

Un site care produce profit necesita intretinere, este o greseala capitala sa fie construita, insa ulterior sa nu exista intretinere pentru ca asta atrage dupa sine riscuri de securitate majore si pierderea pozitiilor ocupate in Google. Dupa ce site-ul este finalizat, trebuie alocata o suma minima lunara pentru a implementa actualizarile diverselor module si a asigura functionare continua. Aceste actualizari au un aport important in a creste nivelul de securitate a site-ului si de a preveni atacurile cibernetice. De exemplu acum recent am lucrat pe un site care nu avea actualizarile facute din iulie 2018, era invehita CMS-ul folosit, dar si designul cumparat. 

SEO, search engine optimization

Faptul ca avem un site deocamdata nu inseamna ca o sa avem o avalansa de solicitari, este necesar ca acest site sa apara in prima pagina a cautarilor. Incepand cu pagina a doua a cautarilor deja scade considerabil numarul solicitarilor. SEO inseamna optimizarea site-ului pentru ca motoarele de cautare sa identifice cu succes continutul acestuia si sa o poata servi la cautari. SEO on-site, adica partea tehnica se implementeaza in caz fericit in momentul in care se construieste site-ul, iar off-site SEO, adica cresterea autoritatii site-ului este un demers care necesita minim 4-6 luni de campanie de linkbuilding si urmarire rezultate, in functie de competitia din domeniu. Optimizarea necesita o perioada lunga de implementare (depinzand de nisa), insa rezultatele sale persista in timp.

Campanii platite pe Google si retelele sociale (Facebook, Instagram, etc.)

Sunt o forma de promovare care se adreseaza deopotriva unei audiente reci (cei care nu au auzit inca de compania noastra) si prospecti calificati (cei care cauta activ un serviciu in Google). In momentul setarii campaniilor acestea sunt revizuite, aprobate, iar mai  apoi servite la cautari. Avantajul acestor campanii este ca functioneaza rapid, au efecte oarecum imediate.

Am facut diferentierea mai sus intre cele doua tipuri de audiente: cea rece si cea calda pentru ca unele studii spun ca ar fi necesare chiar si de 10 contacte cu un brand pentru ca audienta rece sa converteasca (sa faca achizitia pe care o dorim). De aceea in cazul campaniilor platite trebuie tinut cont de doua aspecte: de a atrage trafic spre site, un trafic calificat, interesat de serciviile firmei, iar mai apoi setate campanii de remarketing pentru ca aceasta audienta sa revina pe site pentru a-si finaliza conversia.

Grupuri de Facebook nisate: antreprenori, afaceri si business

Grupurile de antreprenori, nu toate insa, asigura un cadru in care se pot solicita informatii sau se pot oferi detalii privind anumite subiecte legate de activitatea antreprenoriala. Nu toate grupurile ofera valoare pentru membrii lor, insa sunt cateva, in special cele private care pot deveni o sursa potentiala de clienti. Daca ati creat un articol interesant sau un ebook cu continut valoros puteti impartasi in aceste grupuri pentru a va creste notorietatea si a va pozitiona ca expert in domeniu.

Evenimentele de networking

In cazul serviciilor de B2B conteaza cel mai mult legatura personala formata intre cei doi posibili parteneri, pentru ca increderea conteaza enorm de mult in alegerea unui partener, iar la aceste evenimente avem ocazia sa ne cunoastem si sa ne prezentam. Daca suntem considerati de incredere, discutia poate continua. In momentul de fata nu este inca cazul pentru evenimentele fizice, insa va recomand participarea la conferintele de business, serile de networking dedicate antreprenorilor pentru a va cunoaste cu potentiali clienti. Daca aveti ocazia atunci calitatea de membru in asociatiile de afaceri este din nou o modalitate care asigura un context potrivit pentru a va cunoaste cu potentiali clienti.

In afara de modalitatile de mai sus exista o suita enorma de canale/forme de promovare, printre care putem enumera retele de socializare, vlogging, blogging, guest blogging, podcasting, retea de referrali, email marketing, programe de fidelitate. Trebuie alese acele forme pentru care aveti resursele si simpatia necesara, prin resurse ma refer atat la buget cat si la timpul investit. Simpatia pentru un canal sau altul tine deja de gusturile personale ale fiecaruia, daca nu va vedeti vedeta pe Facebook cu postare video, atunci abordati alta modalitate pentru ca daca nu va place, o sa fie un efort foarte mare sa excelati pe acel canal.

Pe langa modalitatile de promovare este necesar sa tineti cont de inca 3 aspecte:

Continuitate – un efort de promovare trebuie sustinut cateva luni bune pentru ca sa inceapa sa produca rezultate.

Consecventa – este necesar sa fiti consecventi in materialele grafice si de tip text. Sa repetati acelasi slogan, aceleasi imagini pentru o perioada indelungata pentru ca acestea sa poata fi identificate ca parte a comunicarii firmei.

Monitorizarea rezultatelor obtinute – daca derulati o promovare, insa nu masurati rezultatele nu veti sti ce produce efecte si ce nu, este doar utilizarea resurselor fara sens.

Articole similare

Comentariul tau aici